Båtarna

2.4mr

2.4mR

Tvåfyran heter egentligen 2.4mR yacht och är enmansklass i Paralympics sedan Sydney år 2000. Den seglas i övrigt integrerat och är en internationell tävlingsbåt. Cirka 30 % av seglarna på VM har en funktionsnedsättning. Tvåfyran har en rejäl köl och kan inte välta. Den kan heller inte sjunka, även vattenfylld flyter den upprätt. När man seglar Tvåfyra är man själv både skeppare och besättning, en bra förutsättning för god sammanhållning ombord. Tvåfyran kräver inte att man är elitseglare eller har råstyrka. Båten går lätt att anpassa för personer med olika typer av funktionsnedsättning. Den ger en unik möjlighet, oavsett kön, styrka eller vikt, att segla på lika villkor och den passar våra vuxna seglare utmärkt.

stod_500x335

Hansa 2.3 (Access)

Hansa 2.3 är en australiensisk jolle konstruerad för att kunna seglas av alla, oavsett tidigare kunskaper eller fysisk förmåga. Den kan utrustas med en elektrisk joystick och är ytterst lätthanterad. Ett tungt barlastcenterbord gör den stabil och säker. Om vinden ökar minskas segelytan lätt genom att seglet rullas upp ett par varv runt masten. Dessa kvaliteter gör att även personer helt utan erfarenhet efter några korta instruktioner kan lära sig att segla, i så gott som alla väder ger Hansajollen barn och unga med rörelsenedsättning möjlighet att enkelt segla på egen hand.

martin16

Martin 16

Det senaste tillskottet i Skota Hems flotta är Martin 16. En tvåmansbåt som även den är ovältbar då den är utrustad med en sänkköl. I bekväma sitsar sitter den två man starka besättningen. Skepparen sitter bak och framför sitter gasten med alla kontroller inom räckhåll. De som önskar sätter med några enkla handgrepp gennackern och forsar iväg på undanvinden. Martin 16 är lättseglad och passar nybörjaren likväl som den med internationella tävlingsmål.

sonar

Sonar

Som tremansbåt seglas i Paralympics Sonar. Det är en sju meter lång kölbåt med fantastiskt fina seglingsegenskaper. Den har dessutom en stor och rymlig sittbrunn som gör att man kan vara många ute tillsammans och en instruktör kan undervisa på plats i båten. Att även Sonaren är en kölbåt gör att den erbjuder säker segling då den inte kan välta. Både vuxna och barn seglar Sonar hos Skota Hem.